Szakácskirályt választottak

Szakácskirályt választottak
Térképpel2010.09.20.
Sopron - Szombaton negyedik alkalommal küzdhettek meg a főzni szerető amatőrök a szakácskirályi címért a Hotel Sopron udvarán.


A rendezvényre benevezett csapatoknak nemcsak gasztronómiai tudásukról, hanem ügyességükről is számot kellett adniuk.

Az elérhető pontok egyharmadát a csapatjátékok során szerezhették meg a IV. Soproni Kékfrankos Szakácskirály főzőversenyének résztvevői szombaton, a Hotel Sopron udvarán.

A vicces feladatok között volt nudlivadászat, alföldicsirkecomb-kapkodó, cseh hordólovaglás, parasztgolf, sajtteke, karaoke és jelmezverseny is. Ám a pontok többségével az étel minőségét, elnevezését, ízvilágát, tájjellegét, harmóniáját, tálalását, egyediségét jutalmazták. Az ételeknek bográcsban kellett készülniük, s a fogáshoz kékfrankost is fel kellett használniuk a csapatoknak.

A Gur-Manók nevet viselő baráti társaság Sopronból nevezett, a jelmezversenyt is komolyan vették, mókás sapkát biggyesztettek a fejükre. A csapatkapitány elmesélte, a rendezvényt megelőző éjszaka többször is felriadt, s kémlelte az eget, nem szerette volna, ha eső miatt elmarad a program, amire először jöttek el, s kiválóan érezték magukat.

Marhahúsból készítették a ˝manópörköltet˝, amit sterccel kínáltak. Egyetlen trükkjük az volt, hogy semmi extrát nem visznek az ételbe, úgy készítették el, mint bármelyik nyári délutánon tették azt a baráti összejöveteleiken.

A Kovács Lázár vezette zsűri választotta ki a nyertes fogást.
A Kovács Lázár vezette zsűri választotta ki a nyertes fogást.

Még több fotó a főzőversenyről és Szakácskirály választásról. ( Fotó: Petyus András) >>

Rakaczki Katalin főszervezőportálunknak elmondta, egyre nő a rendezvény népszerűsége. - Nagy örömünkre szolgál, hogy míg a korábbi években 15-16 csapat jelentkezett a programra, idén 18 együttes regisztrálta magát a rendezvényre. Elsősorban munkahelyi közösségek érkeznek, de több baráti társaság is megméretteti magát. Eddig csak szakácskirályt választottunk, de most egy új kategóriát is kijelöltünk.

Kihirdettük a Soproni Kékfrankos Főszakács címet is. Ebben a versenyben csak az ételt értékeltük, nem volt jelentősége a vetélkedőben megszerzett pontoknak. A rendezvénnyel elértük a célunkat, egyre többen érkeznek a gasztronómiai fesztiválra szerte az országból, hamarosan ez a főzőverseny is feliratkozhat Sopron nevezetességei közé. Információink szerint több turista kifejezetten a rendezvényhez igazította az utazását - tudatta Katalin.

A fesztiválon vásári forgatag, borosgazdák, kézművesek, gyermekprogramok, színpadi műsor, utcabál várta a vendégeket, este Szűcs Judith szórakoztatta a nagyérdeműt. Az ételeket az ismert sztárszakács, Kovács Lázár által vezetett zsűri bírálta el. A IV. Soproni Kékfrankos Szakácskirály címet és a Soproni Kékfrankos Főszakács címet ugyanaz a csapat nyerte, az Egyetemi Pinceklub Ludasai. Ők a libából készült egytálételüknek a Nils Holgersson kedvence fantázianevet adták.

Tortát, bécsi kirándulást, uszodabérletet, gravírozott fakanalat, hímzett szakácssapkát, wellnesshétvégét kaptak jutalomként és meghívták őket a jövő évi nagyszakácsi szakácskirály-választásra is.