Sommelier-k versenye

Sommelier-k versenye
TérképpelPók Viktória
2010.08.18.
Sopronban randevúznak a gasztronómia egy fiatal és izgalmas ágának jeles képviselői, itt rendezik augusztus 26–27-én a Magyar Sommelier-bajnokságot. Augusztus 20-án lejár a jelentkezési határidő.


- A tavaszi chilei sommelier-világbajnokságra elkísérhettem a soproni Lukács Szabolcsot, aki a legutóbbi magyar bajnokság győzteseként indulhatott a nemzetközi versenyen. Ott megismerkedtem a szakma képviselőivel, s felmerült az ötlet, a kékfrankos fővárosában is tarthatnánk a hazai versenyt. Nem volt ellenvetés, így Budapest után most először lesz vidéki a helyszín, Sopron. A versenyre száz körüli vendéget várunk, itt lesz a szakma színe-java - fogalmazott Rigler Zsolt szervező, a Bormarketing Műhely Nonprofit Kft. képviselője. - Sommelier-bajnokságot 1992 óta rendeznek Magyarországon. Az idei megmérettetést - melynek másik szervezője a sommelier szakmai szövetség - a Hotel Lövérben tartjuk, a győztes képviselheti Magyarországot a novemberi strasbourg-i Európa-bajnokságon - tette hozzá.

Lukács Szabolcs Chilében a világbajnokságon bizonyíthatott, a hazai versenyen már szervezőként számítanak a munkájára.
Lukács Szabolcs Chilében a világbajnokságon bizonyíthatott, a hazai versenyen már szervezőként számítanak a munkájára.


A magyar bajnokság elődöntőjét augusztus 26-án rendezik, a döntő másnap lesz, s ez utóbbi a nyilvános része a versengésnek. Délután 2 órától méri össze a három legjobb sommelier a tudását, sok érdekes feladvány után kerül sor a győztes kihirdetésére. Augusztus 27-én megrendezik az amatőrök versenyét is I. Pannon Borkedvelő-kupa néven. Ide a borismerők, borbarátok jelentkezését várják, a fődíj egy 2 napos tokaji kirándulás lesz. A magyar bajnokságra a nevezési határidő augusztus 20.

Lukács Szabolcs idén már nem versenyez, szakmai segítőként vesz részt a szervezésben. Az ezredforduló környékén kezdett komolyabban elmélyedni a borok világában, tanult Ausztriában és Budapesten. Chilében a világbajnokságon a középmezőnyben végzett. - A sommelier a gyakorlat embere, olyan vendéglátós, aki járatos a gasztronómiában, a borok világában, aki tud bánni a vendéggel. Borokat válogat, készletet kezel, az étlaphoz illeszkedően bor- és itallapot állít össze, italokat ajánl a vendégeknek, felszolgálja a pezsgőt, párlatokat, ásványvizet, teát, kávét, szivart - mondja a 2007-es magyar bajnok.