Győr meghódítására készülnek

Győr meghódítására készülnek
TérképpelRimányi Zita
2010.08.05.
Gyorsan tudnak Győrbe bort szállítani a Pannonhalmi borvidék termelői, hiszen közel vannak pincészeteik és Ménfőcsanak révén tulajdonképpen a megyeszékhely is hegyközségükhöz tartozik.

Szeretnék az itt élők körében boraikat még inkább megszerettetni.

- Már gyönyörűek a bogyók, megnyúltak a fürtök - értékelte a szőlőt Tényő környéki dűlőiben Tar Attila, de arról is beszélt, hogy tavaly nyolcszor kellett permetezniük a termelőknek, ebben az évben valószínűleg több mint tízszer, ami költségeiket növeli. A gyakori esőzések közt csak pár napnyi idejük volt a növényvédelmi feladatokra, így nem jutottak el termőterületük minden részére. Emiatt szőlőtermése mintegy húsz százalékáról Tar Attila is lemondhat.

- Kevesebb lesz a tavalyihoz képest a borvidék termése - erősítette meg tapasztalatait dr. Vaszari László, a pannonhalmi hegyközség elnöke és magyarázatként hozzátette: a nagy mennyiségű tavaszi csapadék a virágzást zavarta meg és a túl nagy kánikula sem kedvezett a szőlőnek. A gyümölcs minősége azonban egyelőre kiválónak ígérkezik, de ez még függ a közeljövő időjárásától.

Megnyúltak a fürtök a tényői dűlőkben. Tar Attila borait főként győri vendéglőknek, borozóknak értékesíti. Fotó: Krizsán Csaba


Nemcsak a szüretre készülnek azonban a hegyközség borászai, hanem az augusztus végi győri bornapokra is. Idén többen szeretnének itt bemutatkozni, s már azokban a tájegységre jellemző oromzatú faházakban, amelyeket a Közösségi Bormarketing Alapból pályázati úton elnyert 2,2 millió forintból szerez be a borvidék. ˝Kicsit mi is a magunkénak érezzük ezt a fesztivált, hiszen Ménfőcsanak a borvidékhez tartozik, de már Győr egyik városrésze, s kis túlzással a megyeszékhelyből meg tudnának élni a környékbeli borászok˝ - mondta el a hegyközségi elnök.

A megyeszékhely ugyanis jelentős felvevőpiaca a környék bortermelőinek Tar Attila szerint is, akinek Ménfőcsanakon van pincészete. Ugyanakkor meggyőződése, hogy tovább kell növelniük jó hírüket, mert egyre erősödik a konkurencia- és az árharc. Ennek érdekében szerinte csak minőségi bort szabad a piacra vinni. Szeretné viszont azt a félreértést eloszlatni, hogy ha kannában szállítják a bort - mert valamiben kell -, akkor arra ráillik a ˝kannás bor˝ jelző, ami a köznyelvben silány nedűt jelent. Sőt, szerinte épp így őrizheti meg a házi bor eredeti ízét, illatait. Ő is lédig - azaz nem palackozottan - értékesíti főként az olaszrizlinget a megyeszékhely borozóiba, éttermeibe. Szerinte még inkább tudatosítaniuk kell a Pannonhalmi borvidék borászainak a győri vendéglősökben azt az előnyt, hogy ők közelségük okán gyorsan tudnak bort szállítani.